
News
Letzte News
Tags

Otkrijte Bamiju: od tradicionalnih jela do DARvitalis Tinkture Bamije
Bamija, biljka poznata i kao okra, potječe iz Afrike i Bliskog istoka, a u Hrvatsku dospjela je putem Osmanlijskog Carstva. Osmanlijsko Carstvo širilo je svoju kulturu, običaje i kulinarske tradicije na područjima koje je kontroliralo, uključujući Balkan. Na taj način, mnoge namirnice, začini i recepti postali su dio kulanrstva tih područja.
Bamija je posebno popularna u bosanskoj kuhinji, gdje se često koristi u tradicionalnim jelima poput variva i jela s mesom. Ova namirnica se prilagodila lokalnim okusima, postajući dio kulinarske baštine. U Hrvatskoj je manje prisutna, ali se ipak može naćipogotovo u zadnjih nekoliko godina kada joj popularnost raste.
Utjecaj Osmanlijskog Carstva na gastronomiju vidljiv je jelima koja su postala dio lokalne tradicije.
Tijekom našeg kulinarskog istraživanja, odlučili smo probati nekoliko jela s bamijom, namirnicom koja je često zanemarena, ali bogata poviješću i okusom. Bamija, iako ne tako poznata u svakodnevnoj kuhinji diljem Hrvatske, itekako je prisutna u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine.
Njeno egzotično podrijetlo i zanimljiva tekstura čine je intrigantnim sastojkom u raznim jelima.
U želji da otkrijemo što nudi ovaj neobičan plod, zaputili smo se na degustaciju nekoliko recepata koji ističu njezine najbolje karakteristike. Ova avantura donijela nam je nova saznanja o bogatstvu balkanske kuhinje i naslijeđu Osmanskog Carstva, koje je bamiju donijelo na naše prostore.
BAMIJA SA CURRY-em I JOGURTOM
Sastojci:
- 500 g bamije (okra)
- 2 žličice bijele leće
- 1/2 žličice sjemenki gorušice
- 1 žličica sjemenki kima
- 4 sušene crvene čili papričice, cijele
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 rajčice, sitno nasjeckane
- 1 žličica chili praha
- 1/2 žličice kurkume u prahu
- 3/4 šalice jogurta, umućenog
- Sol, po ukusu
- 200 g kokosa
- 1/4 šalice indijskih oraščića
- 8-10 listova curryja
- Ulje
Način pripreme:
- Sameljite zajedno kokos i indijske oraščiće u finu pastu. Ostavite sa strane.
- Uklonite donji i gornji dio svake bamije, zatim je prepolovite.
- Zagrijte ulje u tavi za prženje i pržite bamiju 5-10 minuta.
- Ocijedite višak ulja i ostavite bamiju sa strane.
- U drugoj tavi zagrijte 3 žlice istog ulja, dodajte sjemenke gorušice, sjemenke kima, bijele leće i listove curryja te pržite minutu.
- Dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi.
- Zatim dodajte rajčice, chili prah, kurkumu, kokosovu pastu i sol. Kuhajte dok se ulje ne odvoji.
- U jogurt dodajte 1 šalicu vode i umiješajte u masalu (začinsku smjesu - rajčice, chili prah, kurkuma u prahu, kokosova pasta (napravljena od kokosa i indijskih oraščića), sol).
- Kuhajte uz stalno miješanje dok ne proključa.
- Sada dodajte prženu bamiju, poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Nutritivne vrijednosti:
Nutrijent |
Količina na 100g |
Jedinica |
PU % |
Energija |
250 |
kcal |
|
Proteini |
15 |
g |
|
Masti |
10 |
g |
|
Zasićene masti |
3 |
g |
|
Ugljikohidrati |
30 |
g |
|
Šećeri |
5 |
g |
|
Sol |
0,5 |
g |
|
Vlakna |
7 |
g |
|
Vitamin A |
500 |
IU |
10 |
Vitamin C |
30 |
mg |
33 |
Kalcij |
100 |
mg |
10 |
Željezo |
2 |
mg |
11 |
BAMIJA U PIKANTOM UMAKU
Sastojci:
- 1/2 kg mlade bamije (bhendi)
- 2 velika luka, sitno nasjeckana
- 1 žličica chili praha
- 1/2 žličice kurkume u prahu
- 1 žličica garam masala praha
- 2 žlice ulja
- Sol
Način pripreme:
- Pržite nasjeckani 1 luk, usitnjena 4 češnja češnjaka i naribanu 1/2 šalice kokosa u ulju te sameljite u finu pastu.
- Pomiješajte 1/2 šalice tamarindovog soka, sol po ukusu i napravite finu pastu.
- Pomiješajte 1 žličicu paste od đumbira i češnjaka, nasjeckane 3 zelene čili papričice, 3 žlice korijandera (listovi) i sameljite u finu pastu.
- Operite i osušite bamije. Odrežite vrhove i peteljke. Zarežite svaku bamiju do 3/4 duljine.
- Pomiješajte sve tri paste i napunite bamije smjesom.
- Zagrijte ulje u tavi i dodajte preostali nasjeckani luk. Pržite dok ne postane smeđi. Dodajte kurkumu, garam masalu, chili prah i sol po ukusu. Pržite još 2 minute.
- Posložite punjene bamije preko ove masale. Pokrijte dubokim poklopcem i u poklopac ulijte vodu.
- Kuhajte na laganoj vatri dok bamije ne omekšaju.
Poslužite uz prilog po želji!
Nutritivne vrijednosti:
Nutrijent |
Količina na 100g |
Jedinica |
Postotak dnevne vrijednosti (%) |
Energija |
250 |
kcal |
|
Proteini |
15 |
g |
|
Masti |
10 |
g |
|
Zasićene masti |
3 |
g |
|
Ugljikohidrati |
30 |
g |
|
Šećeri |
5 |
g |
|
Sol |
0,5 |
g |
|
Vlakna |
7 |
g |
|
Vitamin A |
500 |
IU |
10 |
Vitamin C |
30 |
mg |
33 |
Kalcij |
100 |
mg |
10 |
Željezo |
2 |
mg |
11 |
BAMIJA SA LUKOM
Sastojci:
- 250g bamije (Bendi)
- 250g luka, nasjeckanog
- 30g zelenih čili papričica, izrezanih po dužini
- 1 svežanj listova korijandera
- 1/4 žličice kurkume
- 75g ulja
- Sol
Način pripreme:
- Operite bamiju, osušite je i izrežite na komade od 2,5 cm.
- Zagrijte ulje u tavi, dodajte komade bamije, luk, zelene čili papričice i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, pokriveno poklopcem. Povremeno promiješajte.
- Zatim dodajte sol, kurkumu, nasjeckane listove korijandera i dobro promiješajte.
Nutrijent |
Količina na 100g |
Jedinica |
Postotak dnevne vrijednosti (%) |
Energija |
250 |
kcal |
|
Proteini |
15 |
g |
|
Masti |
10 |
g |
|
Zasićene masti |
3 |
g |
|
Ugljikohidrati |
30 |
g |
|
Šećeri |
5 |
g |
|
Sol |
0,5 |
g |
|
Vlakna |
7 |
g |
|
Vitamin A |
500 |
IU |
10 |
Vitamin C |
30 |
mg |
33 |
Kalcij |
100 |
mg |
10 |
Željezo |
2 |
mg |
11 |
Za kraj, važno je naglasiti kako bamija, osim što je ukusna i hranjiva namirnica koja se koristi u brojnim jelima, ima i brojne zdravstvene prednosti. Njena redovita konzumacija opskrbljuje organizam važnim vitaminima i mineralima. Osim u kuhinji, bamija se koristi i kao tinktura. Jedan od primjera je Darvitalis tinktura bamije. Ova tinktura koristi ekstrakt bamije kako bi omogućila jednostavniju i učinkovitiju apsorpciju njenih ljekovitih svojstava.
Darvitalis tinktura bamije, poznata je i kao "biljka iz Božjeg vrta," i dodatak prehrani izrađen od ploda bamije (Abelmoschus esculentus). Ova niskokalorična biljka bogata je vlaknima, vitaminima C, K i A, te mineralima poput kalcija, magnezija, kalija i željeza. Tinktura se koristi tri puta dnevno po 30 kapi, a preporučuje se za osobe koje žele dodatno obogatiti svoju prehranu bamijom.
Bez obzira na to pripremate li bamiju u tradicionalnim jelima poput bamiju sa lukom ili koristite tinkture poput Darvitalis proizvoda, ovaj plod mora postati nezaobilazan u vašoj kuhinji.