loading

News

Otkrijte Bamiju: od tradicionalnih jela do DARvitalis Tinkture Bamije
09. Sep 2024.

Otkrijte Bamiju: od tradicionalnih jela do DARvitalis Tinkture Bamije

Bamija, biljka poznata i kao okra, potječe iz Afrike i Bliskog istoka, a u Hrvatsku dospjela je putem Osmanlijskog Carstva. Osmanlijsko Carstvo širilo je svoju kulturu, običaje i kulinarske tradicije na područjima koje je kontroliralo, uključujući Balkan. Na taj način, mnoge namirnice, začini i recepti postali su dio kulanrstva tih područja.

Bamija je posebno popularna u bosanskoj kuhinji, gdje se često koristi u tradicionalnim jelima poput variva i jela s mesom. Ova namirnica se prilagodila lokalnim okusima, postajući dio kulinarske baštine. U Hrvatskoj je manje prisutna, ali se ipak može naćipogotovo u zadnjih nekoliko godina kada joj popularnost raste.

Utjecaj Osmanlijskog Carstva na gastronomiju vidljiv je  jelima koja su postala dio lokalne tradicije.

Tijekom našeg kulinarskog istraživanja, odlučili smo probati nekoliko jela s bamijom, namirnicom koja je često zanemarena, ali bogata poviješću i okusom. Bamija, iako ne tako poznata u svakodnevnoj kuhinji diljem Hrvatske, itekako je prisutna u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine.

Njeno egzotično podrijetlo i zanimljiva tekstura čine je intrigantnim sastojkom u raznim jelima.

U želji da otkrijemo što nudi ovaj neobičan plod, zaputili smo se na degustaciju nekoliko recepata koji ističu njezine najbolje karakteristike. Ova avantura donijela nam je nova saznanja o bogatstvu balkanske kuhinje i naslijeđu Osmanskog Carstva, koje je bamiju donijelo na naše prostore.

 

BAMIJA SA CURRY-em I JOGURTOM

Sastojci:

  • 500 g bamije (okra)
  • 2 žličice bijele leće
  • 1/2 žličice sjemenki gorušice
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 4 sušene crvene čili papričice, cijele
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 rajčice, sitno nasjeckane
  • 1 žličica chili praha
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 3/4 šalice jogurta, umućenog
  • Sol, po ukusu
  • 200 g kokosa
  • 1/4 šalice indijskih oraščića
  • 8-10 listova curryja
  • Ulje
     

Način pripreme:

  • Sameljite zajedno kokos i indijske oraščiće u finu pastu. Ostavite sa strane.
  • Uklonite donji i gornji dio svake bamije, zatim je prepolovite.
  • Zagrijte ulje u tavi za prženje i pržite bamiju 5-10 minuta.
  • Ocijedite višak ulja i ostavite bamiju sa strane.
  • U drugoj tavi zagrijte 3 žlice istog ulja, dodajte sjemenke gorušice, sjemenke kima, bijele leće i listove curryja te pržite minutu.
  • Dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi.
  • Zatim dodajte rajčice, chili prah, kurkumu, kokosovu pastu i sol. Kuhajte dok se ulje ne odvoji.
  • U jogurt dodajte 1 šalicu vode i umiješajte u masalu (začinsku smjesu -  rajčice, chili prah, kurkuma u prahu, kokosova pasta (napravljena od kokosa i indijskih oraščića), sol).
  • Kuhajte uz stalno miješanje dok ne proključa.
  • Sada dodajte prženu bamiju, poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
     

Nutritivne vrijednosti:

Nutrijent

Količina na 100g

Jedinica

PU %

Energija

250

kcal

 

Proteini

15

g

 

Masti

10

g

 

Zasićene masti

3

g

 

Ugljikohidrati

30

g

 

Šećeri

5

g

 

Sol

0,5

g

 

Vlakna

7

g

 

Vitamin A

500

IU

10

Vitamin C

30

mg

33

Kalcij

100

mg

10

Željezo

2

mg

11

 

 

BAMIJA U PIKANTOM UMAKU

Sastojci:

  • 1/2 kg mlade bamije (bhendi)
  • 2 velika luka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica chili praha
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masala praha
  • 2 žlice ulja
  • Sol

Način pripreme:

  • Pržite nasjeckani 1 luk, usitnjena 4 češnja češnjaka i naribanu 1/2 šalice kokosa u ulju te sameljite u finu pastu.
  • Pomiješajte 1/2 šalice tamarindovog soka, sol po ukusu i napravite finu pastu.
  • Pomiješajte 1 žličicu paste od đumbira i češnjaka, nasjeckane 3 zelene čili papričice, 3 žlice korijandera (listovi) i sameljite u finu pastu.
  • Operite i osušite bamije. Odrežite vrhove i peteljke. Zarežite svaku bamiju do 3/4 duljine.
  • Pomiješajte sve tri paste i napunite bamije smjesom.
  • Zagrijte ulje u tavi i dodajte preostali nasjeckani luk. Pržite dok ne postane smeđi. Dodajte kurkumu, garam masalu, chili prah i sol po ukusu. Pržite još 2 minute.
  • Posložite punjene bamije preko ove masale. Pokrijte dubokim poklopcem i u poklopac ulijte vodu.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok bamije ne omekšaju.

Poslužite uz prilog po želji!

Nutritivne vrijednosti:

Nutrijent

Količina na 100g

Jedinica

Postotak dnevne vrijednosti (%)

Energija

250

kcal

 

Proteini

15

g

 

Masti

10

g

 

Zasićene masti

3

g

 

Ugljikohidrati

30

g

 

Šećeri

5

g

 

Sol

0,5

g

 

Vlakna

7

g

 

Vitamin A

500

IU

10

Vitamin C

30

mg

33

Kalcij

100

mg

10

Željezo

2

mg

11

 

 

BAMIJA SA LUKOM

Sastojci:

  • 250g bamije (Bendi)
  • 250g luka, nasjeckanog
  • 30g zelenih čili papričica, izrezanih po dužini
  • 1 svežanj listova korijandera
  • 1/4 žličice kurkume
  • 75g ulja
  • Sol

Način pripreme:

  • Operite bamiju, osušite je i izrežite na komade od 2,5 cm.
  • Zagrijte ulje u tavi, dodajte komade bamije, luk, zelene čili papričice i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, pokriveno poklopcem. Povremeno promiješajte.
  • Zatim dodajte sol, kurkumu, nasjeckane listove korijandera i dobro promiješajte.
     

Nutrijent

Količina na 100g

Jedinica

Postotak dnevne vrijednosti (%)

Energija

250

kcal

 

Proteini

15

g

 

Masti

10

g

 

Zasićene masti

3

g

 

Ugljikohidrati

30

g

 

Šećeri

5

g

 

Sol

0,5

g

 

Vlakna

7

g

 

Vitamin A

500

IU

10

Vitamin C

30

mg

33

Kalcij

100

mg

10

Željezo

2

mg

11

 

Za kraj, važno je naglasiti kako bamija, osim što je ukusna i hranjiva namirnica koja se koristi u brojnim jelima, ima i brojne zdravstvene prednosti. Njena redovita konzumacija opskrbljuje organizam važnim vitaminima i mineralima. Osim u kuhinji, bamija se koristi i kao tinktura. Jedan od primjera je Darvitalis tinktura bamije. Ova tinktura koristi ekstrakt bamije kako bi omogućila jednostavniju i učinkovitiju apsorpciju njenih ljekovitih svojstava.

 Darvitalis tinktura bamije, poznata je i kao "biljka iz Božjeg vrta," i dodatak prehrani izrađen od ploda bamije (Abelmoschus esculentus). Ova niskokalorična biljka bogata je vlaknima, vitaminima C, K i A, te mineralima poput kalcija, magnezija, kalija i željeza. Tinktura se koristi tri puta dnevno po 30 kapi, a preporučuje se za osobe koje žele dodatno obogatiti svoju prehranu bamijom. 

Bez obzira na to pripremate li bamiju u tradicionalnim jelima poput bamiju sa lukom ili koristite tinkture poput Darvitalis proizvoda, ovaj plod mora postati nezaobilazan u vašoj kuhinji.

 

Ähnliche News

Wir sind da für Sie, kontaktieren Sie uns

Darvitalis d.o.o.,
Palagruška 16, 10000 Zagreb
Kroatien         
E-MAIL: darvitalis@darvitalis.hr Tel: 01/3635-403; Mobil: 091/59-48-321; Fax: 01/3638-685