loading

Novosti

NOVO ! EKO ČAJ MAJČINE DUŠICE 40g
04. pro 2021.

NOVO ! EKO ČAJ MAJČINE DUŠICE 40g

DARVITALIS 
EKO ČAJ MAJČINE DUŠICE 40g
"Zelen majčine dušice doprinosi normalnoj funkciji dišnog sustava."


Mitovi i simbolizam..
Prema legendi, svako mjesto gdje majčina dušica raste divlje je mjesto koje su blagoslovile vile. Stari Grci palili su timijan u svojim hramovima za posvećenje i pročišćenje, ali i kao prinos bogovima. Posebno je bio svet za Adephaghiu, grčku božicu hrane i dobrg jela. Moderni pogani koriste majčinu dušicu kao ljuskavu biljku za pročišćavanje prostora koji se koristi za magični ritual. Stavite grančicu timijana u kosu učinite se neodoljivim. Jastuk punjen timijanom raspršuje noćne more i potiče sigurne, pozitivne snove. 
Lady Northcote (u The Herb Garden) kaže da je među Grcima timijan označavao gracioznu eleganciju; 'mirisati na timijan' je bio izraz hvale, primijenjen na one čiji je stil bio vrijedan divljenja. Bio je to amblem aktivnosti, hrabrosti i energije, a u danima kod viteštva bio običaj da njihove dame na šalove koje su im poklanjale izvezu pčelu koja lebdi nad grančicom timijana. 

Povijest Majčine dušice..
Timijan, u svom grčkom obliku, biljci su prvi dali Grci kao izvedenicu od riječi što je značilo 'fumigirati', ili zato što su ga koristili kao tamjan, zbog balzamičnog mirisa, ili jer se uzimao kao vrsta svega mirisnog bilja. Drugi izvode ime iz Grčke riječ thumus, koja označava hrabrost, biljka koja se u antičkim i srednjovjekovnim danima držala kao veliki izvor okrepe, njegove srdačne kvalitete koje nadahnjuju hrabrost. Timijan je također poznat kao 'Majkom majčine dušice.' ili u Hrvatskim krajevima Majčina dušica. Uzgajala se u Engleskoj prije sredine šesnaestog stoljeća, a široko je rasprostranjena u planinama Španjolske i drugim europskim zemljama koje graniče sa Sredozemljem. Cvjetaju još i u Maloj Aziji, Alžiru i Tunisu. Sada se uzgaja u većini zemalja s umjerenom klimom uključujući Francusku, Španjolsku, Portugal i Grčku, kao i na zapadu SAD-a.
Rimljani su ga koristili da siru daju aromatičan okus. U parfumeriji se esencija timijana koristi za kozmetiku i rižin prah. Također se koristio i za balzamiranje u starom Egiptu.
Osušeni cvjetovi se često koriste na isti način kao i lavanda, za očuvanje posteljine od insekata.
Timijan je uglavnom tražen za kulinarske potrebe, za njegovu upotrebu u aromatiziranju nadjeva, umacima, kiselim krastavcima, varivima, juhama itd.
Eterično ulje vrtne majčine dušice koristi se za konzerviranje prerađenog mesa i maslaca, te za izradu žvakaćih guma, sladoleda, slatkiša i dr.

Dijelovi biljke i uzgoj..
Vrtna majčina dušica je niskorastuća trajnica do oko 40 cm visoka s vlaknastim korijenom i drvenaste stabljike. Sitni aromatični listovi rađaju se na uspravnim stabljikama dugim oko 1mm te 3 mm široka. Uske i eliptične, zelenkastosive boje, refleksna na rubovima, i postavljeni u paru na vrlo malim stapkama. Mali cvjetovi jorgovana rađaju se ljeti i prilično su privlačni. Tučak je cjevast, prugast, na ušću zatvorena sitnim dlačicama i podijeljena na dvije usne, gornja izrezana na tri zuba, a donja na dva. Vjenčić se sastoji od cjevčice dužine čašice, koja se na vrhu širi u dvije usne blijedoljubičaste boje, dok je gornja usnica uspravna ili okrenuta, zarezana na kraju, donja usna duža i podijeljena na tri segmenta. Biljka ima ugodan aromatičan miris i topao opor okus. Cvjeta od svibnja do kolovoza.
Najbolje uspijeva na suncu u kamenitom ili pjeskovitom tlu s dobrom drenažom. Biljka preferira neutralno nego alkalno tlo. Tako vrtna majčina dušica preferira svjetlost, dobro drenirano, blago alkalno tlo.
Majčina dušica zahtijeva vruće, sunčano mjesto i najbolje je aromatičnosti ako se uzgaja na dobro dreniranim tlima s malo hranjivih tvari. Uspijet će na kamenu tlu i potrebno joj je vrlo malo vode nakon što se ukorijeni. Vrtna majčina dušica razmnožava se sjemenom, reznicama stabljike i slojevima. Rezanjem odrežite grančicu novog rasta s vrha biljke. Skinite lišće s dna grančice i stavite ga u mokri pijesak da se ukorijeni. Donje grane možete i povezati. Pokrijte granu zemljom, ostavite otvoren samo vrh. Majčina dušica je rasprostranjena biljka pa ćete možda pronaći grane koje sežu do tla tako razvijaju korijenje. Ovo je prirodan oblik slojevitosti. Kada se to dogodi, možete odvojiti i presadite nove "biljčice". Na kraju ljeta, nakon košnje, treba paziti na gredice, očistiti sav korov i dobro rašljati tlo. Zimi zaštitite biljke od mraza nasipanjem zemljom. Korijen timijana izvlači hranjivost iz tla i sve što se poslije posija ili posadi rijetko će uspjeti osim ako se tlo prvo ne zakopa dublje nego što je timijan ukorijenjen čak i ako je dobro pongojeno. Podijelite zrele biljke svake 2 do 3 godine kako biste spriječili da postanu drvenaste i nestalne. Nove biljke se lako mogu razmnožavati nanošenjem slojeva iz ustaljene nakupine ili dijeljenjem biljaka i presađivanjem ukorijenjenih dijelova.
Sezona cvatnje
Cvjetovi majčine dušice su u punom cvatu u rano ljeto.
Štetočine i bolesti
Timijan je praktički bez štetnika i bolesti, iako ih povremeno napada zelena mušica.
Korišteni dijelovi
Nadzemni dijelovi biljke i njezino ulje najčešće su korišteni dijelovi biljke.
Primjene
Eko čaj Majčine dušice 40g ima zdravstvenu tvrdnju "Zelen majčine dušice doprinosi normalnoj funkciji dišnog sustava."

Čaja možete naručiti ovdje  .

Zaključak..
Eko čaj Majčine dušice 40g vrlo je aromatičan čiji će miris upotpuniti toplinu vašeg doma u zimskim danima..

DARvitalis team!

Povezane novosti

Briga za organizam
06. ruj 2021.

Briga za organizam

Kako se brinuti? Zdrav imunološki sustav omogućuje vam suočavanje sa svim vremenskim uvjetima. Najbolje je...
Detaljnije »

Tu smo za vas, slobodno nas kontaktirajte

Darvitalis d.o.o.,
Palagruška 16, 10000 Zagreb
Republika Hrvatska
e-pošta: darvitalis@darvitalis.hr Mob: 091/59-48-321