
Novosti
Zadnje novosti
Tagovi

NOVO! Eko đumbir čaj 40g - (Zingiber officinale) - 100%
Đumbir (Zingiber officinale) poznat je po svom širokom spektru. Jedna je od tri ljute biljke u tradicionalnoj formuli Trikatu (Kapha Digest).
Đumbir je jedan od najznačajnijih i najcjenjenijih začina, na što ukazuju današnji sinonimi. Biljka raste u tropskim područjima diljem svijeta svijetu i igra ulogu u lokalnim kuhinjama. Đumbir je biljka nalik na trsku, koja ima male mirisne cvjetove i može doseći visinu i do metra. Dio biljke od koje se proizvodi začin zapravo je "korijen" ili rizom. Biljka, koja može doseći 30-60 cm visine s dlanovito razgranatim korijenom koji nosi zelene izdanke.
Povijest đumbira..
Smatra se da đumbir potječe iz gustih šuma u jugoistočnoj Aziji. Korišten je u kineskoj medicini prije više od 2000 godina, a Rimljani su ga prvog prenijeli u Europu. U 16. stoljeću Španjolci su začin odnijeli u Zapadnu Indiju i južnoameričke države, gdje imali su kolonije u pokušaju da smanje udaljenost putovanja do Europe. Danas đumbir raste u toplim i vlažnim zemljama u jugoistočnoj Aziji, poput Indije, Kine, Fidžija i Indonezija, kao i drugim državama poput Brazila, Jamajke, Sijera Leonea i Australije, a svoje mjesto u uzgoju našao je i u Europi. Đumbir zahtijeva toplo i vlažno vrijeme i dobro raste od razine mora do nadmorske visine od 1500 metara. Velike količine oborina od oko 150 do 300 cm vrlo dobro pogodoju uzgoju, sušni periodi koriste se za žetvu i usjev. Iako đumbir raste na širokom rasponu tla, ilovača ipak pogoduje većim prinosima.
Dijelovi biljke..
Ogroman, debeljuškast rizom, tj. korijen đumbira, ima karakterističan izgled poput jelenastog roga. Osušeni đumbir dolazi u raznom spektru, od sivobijele boje do svijetlosmeđe. Listovi đumbira povremeno se koriste za aromatiziranje u proizvodnji đumbira.
Upotreba đumbira u kuhinji..
Svježi đumbir najviše se koristi u azijskoj i istočnjačkoj kuhinji, ali svoje mjesto sve više nalazi i u Europi. Čak se koristi i za pripremu kiselih krastavaca, chutniya i curry paste, a osušeni korijen sastavni je dio curry praha. Mladi đumbir može se rezati i jesti i kao salata. Korijen može stvarati zelene klice koje se tanko nasjeckaju i dodaju u salate. Na Zapadu se sušeni đumbir najviše koristi u kolačima i keksima. Đumbir se također koristi i za puding, džem, kao konzervans, ali i u nekim pićima poput piva od đumbira, vina, a sve češće koristimo ga i za čaj. Kiseli đumbir ukusna je pratnja salatama, a koriste ga i kao sredstvo za ukrašavanje jela. Konzervirani đumbir jede se kao slatkiš, narezan za kolače i pudinge ili pak kao sastojak sladoleda.
Zaključak..
U koliko vam je čisti Eko đubirov čaj 40g ljutkast za upotrebu, postoji i kombinacija Eko đumbir čaja sa eko zelenim čajem 50g.
To su dvije kombinacije Darvitalis eko čajeva s kojima ne možete pogriješiti ako tražite čaj tople zemljane arome, blago ljutkastog i osvježavajućeg okusa koji će vas zagrijati iznutra i potaknuti uspavanu energiju!
Darvitalis Team!