loading

Novosti

NOVO! Eko đumbir čaj 40g - (Zingiber officinale) - 100%
16. ruj 2021.

NOVO! Eko đumbir čaj 40g - (Zingiber officinale) - 100%

Đumbir (Zingiber officinale) poznat je po svom širokom spektru. Jedna je od tri ljute biljke u tradicionalnoj formuli Trikatu (Kapha Digest).

Đumbir je jedan od najznačajnijih i najcjenjenijih začina, na što ukazuju današnji sinonimi. Biljka raste u tropskim područjima diljem svijeta svijetu i igra ulogu u lokalnim kuhinjama. Đumbir je biljka nalik na trsku, koja ima male mirisne cvjetove i može doseći visinu i do metra. Dio biljke od koje se proizvodi začin zapravo je "korijen" ili rizom. Biljka, koja može doseći 30-60 cm visine s dlanovito razgranatim korijenom koji nosi zelene izdanke. 

Povijest đumbira..

Smatra se da đumbir potječe iz gustih šuma u jugoistočnoj Aziji. Korišten je  u kineskoj medicini prije više od 2000 godina, a Rimljani su ga prvog prenijeli u Europu. U 16. stoljeću Španjolci su začin odnijeli u Zapadnu Indiju i južnoameričke države, gdje imali su kolonije  u pokušaju da smanje udaljenost putovanja do Europe. Danas đumbir raste u toplim i vlažnim zemljama u jugoistočnoj Aziji, poput Indije, Kine, Fidžija i Indonezija, kao i drugim državama poput Brazila, Jamajke, Sijera Leonea i Australije, a svoje mjesto u uzgoju našao je i u Europi. Đumbir zahtijeva toplo i vlažno vrijeme i dobro raste od razine mora do nadmorske visine od 1500 metara. Velike količine oborina od oko 150 do 300 cm vrlo dobro pogodoju uzgoju,  sušni periodi koriste se za žetvu i usjev. Iako đumbir raste na širokom rasponu tla, ilovača ipak pogoduje većim prinosima.

Dijelovi biljke..

Ogroman, debeljuškast rizom, tj. korijen đumbira, ima karakterističan izgled poput jelenastog roga. Osušeni đumbir dolazi u raznom spektru, od sivobijele boje do svijetlosmeđe. Listovi đumbira povremeno se koriste za aromatiziranje u proizvodnji đumbira.

Upotreba đumbira u kuhinji..

Svježi đumbir najviše se koristi u azijskoj i istočnjačkoj kuhinji, ali svoje mjesto sve više nalazi i u Europi. Čak se koristi i za pripremu kiselih krastavaca, chutniya i curry paste, a osušeni korijen sastavni je dio curry praha. Mladi đumbir može se rezati i jesti i kao salata. Korijen može stvarati zelene klice koje se tanko nasjeckaju i dodaju u salate. Na Zapadu se sušeni đumbir najviše koristi u kolačima i keksima. Đumbir se također koristi i za puding, džem, kao konzervans, ali i u nekim pićima poput piva od đumbira, vina, a sve češće koristimo ga i za čaj. Kiseli đumbir ukusna je pratnja salatama, a koriste ga i kao sredstvo za ukrašavanje jela. Konzervirani đumbir jede se kao slatkiš, narezan za kolače i pudinge ili pak kao sastojak sladoleda.

Zaključak..

U koliko vam je čisti Eko đubirov čaj 40g ljutkast za upotrebu, postoji i kombinacija Eko đumbir čaja sa eko zelenim čajem 50g.

To su dvije kombinacije Darvitalis eko čajeva s kojima ne možete pogriješiti ako tražite čaj tople zemljane arome, blago ljutkastog i osvježavajućeg okusa koji će vas zagrijati iznutra i potaknuti uspavanu energiju!

 

Darvitalis Team!

Povezane novosti

Briga za organizam
06. ruj 2021.

Briga za organizam

Kako se brinuti? Zdrav imunološki sustav omogućuje vam suočavanje sa svim vremenskim uvjetima. Najbolje je...
Detaljnije »

Tu smo za vas, slobodno nas kontaktirajte

Darvitalis d.o.o.,
Palagruška 16, 10000 Zagreb
Republika Hrvatska
e-pošta: darvitalis@darvitalis.hr Mob: 091/59-48-321